Pages

7 Dec 2008

avprickning

En gång i Moskva skämtade jag och sa att jag prickade av hus. Jag blev hånad. Ibland gör jag det i Tokyo när jag åker till något område jag inte varit i tidigare. Jag slår upp arkitekturguiden ser vad som finns i närheten, ibland verkar inget av objekten intressant, ibland tittar jag på 2-3 stycken. Det finns naturligtvis något märkligt med arkitekters önskan och drift att se specifika hus. Något som är värt att skämta om och ifrågasätt. Det ger en snedvriden världsbild. På pluskontot får man ändå sätta upp att denna drift tar mig till platser jag knappast skulle besökt annars. Och ibland ser man intressanta saker. Och ibland inte.

Klart är dock att det hjälper mig från att falla in i vanor.

Suido-Bashi Third Building, Atelier Bow-wow, 2001.

1 comment:

  1. Inget dåligt med avprickning. Så länge det inte handlar om att bara "pricka av" byggnader och kunna säga att man sett dem. Avprickning som arkitekt-status är dåligt. Avprickning för kunskap bra.
    Sen tycker jag inte det finns något dåligt i att falla in i vanor heller. Att få en vardagslunk i andra städer är viktigt för att förstå dem tror jag.

    ReplyDelete