Pages

19 Dec 2008

ett arkitektkontor i tokyo


Högt upp i byggnaden står ett par dalahästar i en trappa och kanske tänker jag på Sverige.

Vyn från vardagsrummet består huvudsakligen av himmel. Varje fönster i huset är placerat för åstadkomma en specifik effekt. Varje fönster är en upplevelse.

Vy från takterrasen, som en av arkitekterna (sensei) beskrev det, man ser den urbana byns morfologi, väldigt tydligt med höghusen som brandskydd som omger en grupp med lägre byggnader. Kanske inte helt enkelt att fånga på bild men i verkligheten väldigt tydligt.

Trappan upp till takterrassen.

Vardagsrummet.

House and Atelier Bow Wow, Atelier Bow-Wow, 2005. Bostad och arkitektkontor.

Delen som innehåller arkitektkontor. Med ett element som arkitektoniskt element, huset fungerar utan luftkonditionering; fönsterkarmarna är av trä, isolering, tvåglasfönster och en värmeväxlare som arbetar mot en brunn under huset där vattnet alltid är 15 grader. Köldbryggorna är minimerade, något som ger huset ett mycket behagligt klimat. Något som kanske verkar normalt; men i Tokyo är det högst speciellt.

Arkitektkontor och bibliotek.

Trappan är det sammanbindande som leder från de nedre våningarnas betong ytor upp till bostadsdelen som med trägolv och väggar. (Ibland önskar jag också att min svenska fortfarande var sammanhängande)

No comments:

Post a Comment