Pages

18 Nov 2008

コンビニ-ism


Detta är min närmaste konbini (コンビニ), japanska för convenience store. Den är endast öppen 7-23 och säljer inte cigg. En konbini erbjuder nästan alltid papperskorgar för sopsortering, något som annars är svårt hitta.

Lawson är öppen 24h. Lawson har flera olika typer av affärer, detta är Lawson station, den enklaste, det finns även Natural Lawson med fokus på naturliga råvaror, dessa erbjuder även ofta caféer. Lawson säljer även biljetter till konserter.

Sunkus är ligger lite längre bort, jag är osäker på öppettiderna.

7-11 är öppen 24h vilket är bekvämt då man kan ta ut pengar där. Japanska 7-11 har köpt amerikanska 7-11 och äger numera varumärket. Dessa butiker fungerar på ett helt annat sätt än 7-11 i Stockholm även om de tjänster de erbjuder är liknande.

De olika affärerna har olika strategier för hur och var de etablerar sig, men det spelar ingen större roll då det alltid finns en nära och de säljer i princip samma saker, utbudet är inte stort men brett. De profileringar som existerar, som FamilyMarts samarbete med Muji, är närmast oviktiga för funktionen av butikerna. Konbinis är stommen i Tokyos service system. De erbjuder allting du behöver för dagligt liv hela tiden.

Dessutom räknar man med att efter en jordbävning eller naturkatastrof kommer de nationella konbini-nätverken att snabbt återupprätta sin service och vara starten på normaliseringsprocessen.

No comments:

Post a Comment