Pages

21 Sept 2008

Shopping arkitektur - Sarugaku


Hus F.
Daikanyama är en område för att handla hippa saker. Skivor, kläder, väskor, möbler och dylikt.
Här finns Sarugaku av Akihisa Hirata, här är rumsligheterna som existerar inuti infocentret för Yokohama Trienneale externaliserade. De vinklar som används för skapa rumslig diffrentiering ligger istället för taket som i Yokohama i husens placering kring gården.
Sex st små byggnader i 3plan (2F,1F och B1) ligger placerade runt en liten gård. Totalt plats för 18 butiker även om två just nu var tomma och en innehåller ett trevligt café. Det finns flera liknande projekt i närheten av det här men de är inte lika strikta idemässigt även om detaljering oftast var bättre där.
Butikerna högst upp är mindre än de längre ned för att släppa in ljus och tillåta kontakt mellan de olika butikernas entré situation och gården. Källarbutikerna har det förstås lite krångligare.

Situationsplan eller orienteringstavla.

Längs gatan.

Jag tänker inte direkt beskriva vad eller var man ska handla shoppa i Tokyo. Det finns andra som gör det mycket bättre. Exempelvis Superfuture. Som också producerar utmärkta kartor mycket användbara för hitta shoppingarkitektur, ex Prada i Aoyama, Louis Vuttion i Ginza eller något annat, väl värt ett besök.

No comments:

Post a Comment